La gioconda es fa un selfie.

No podràs fer-te un “Selfie” als museus

Quan tot aquest fenomen dels selfies va començar, la major part del món, jo inclòs, pensàvem el mateix sobre aquesta moda, “els selfies empesten.” A mesura que ens hem anat familiaritzant cada vegada més amb les noves tecnologies i les xarxes socials ens hem anat sentint més còmodes amb ells, i ens hem adonat que poden ser apropiats en determinades circumstàncies. Així i tot, la

Selfie graciós el bany

Selfie graciós el bany

gent constantment publica els seus selfies davant del mirall del bany amb primers plans del seu rostre i amb la llegenda “al matí”, o el que és pitjor, “#pretty.” I ara, a sobre, arribem al súmmum del ridícul fent servir en qualsevol lloc i situació aquest nou invent que ha revolucionat el mercat europeu, un accessori pràctic al mateix temps que polèmic, el “palselfi“. Però des d’aquí no hi ha molt que puguem fer per evitar l’invasió d’aquests artefactes.

 

Els museus prohibiran els pals per selfie.

Els que sí que poden prendre mesures al respecte són els museus, que han vist aquest desenvolupament de la autofoto una mica

Fer fotos a un museu, tot un repte.

Fer fotos a un museu, tot un repte.

nerviosos, tement fins i tot per possibles danys en les seves col·leccions o per als visitants per l’ús dels paloselfis. Un per un, els museus dels Estats Units han estat imposant prohibicions sobre l’ús de pals per autofoto dins de les galeries afegint-los a les normes vigents sobre els paraigües, motxilles i trípodes.

El Museu Hirshhorn i Jardí d’Escultures a Washington van prohibir els pals aquest mateix mes, i el Museu de Belles Arts de Houston planeja fer-ho en breu. A Nova York, el Museu Metropolità d’Art, que ha estat estudiant l’assumpte des de fa algun temps, acaba de decidir que, també prohibirà els pals autofoto que, per cert, van ser un dels regals estrella de les passades festes. No obstant això, a la Tate Modern i la National Gallery de Londres, i el Museu del Louvre a París, dues ciutats on en particular els turistes asiàtics han fet del selfie una pràctica molt visible del paisatge urbà, encara es permeten els estics.

D’ara en endavant, no s’estranyi si en un museu se li demana en veu baixa que deixi de banda el seu pal.

És només un inofensiu aparell per fer fotos amb el braç estès, però quan és tres vegades la longitud del braç, és segur que s’està envaint l’espai personal d’algú i això pot ser molt incòmode de suportar per a certes persones. L’espai personal d’altres visitants és només un dels problemes, l’obra d’art és l’altre. “No vull haver de posar totes les obres sota un vidre protector”, afirma Deborah Ziska de la National Gallery of Art de Washington.

Finalment, però no menys important és el risc que suposa per al “operador de càmera”, que amb la intenció de capturar la foto perfecta és aliè als perills dels voltants. Si les persones no estan prestant atenció, poden acabar per terra, caient escales avall o donant-se cops contra els objectes. De tota manera, en general, la presa de selfies és tolerada pels museus d’art, que fa molt temps van arribar a la conclusió que els selfies ajuden als visitants a crear vincles amb l’art i és una publicitat gratuïta als ulls del món.