Extintor amb so

L’extintor que apaga el foc amb musica

Pot semblar ciència ficció, però dos estudiants d’enginyeria d’estats units als que els queda un mes per graduar-se a la universitat de George Mason han presentat un projecte d’investigació molt interessant, un extintor que apaga focs amb el so, sense escuma ni aigua .

Aquest és l’aspecte que té el nou extintor.

Feia anys que s’investigava com les baixes freqüències de so podien desplaçar l’oxigen que alimenta el foc i està més que demostrada la seva eficàcia en situacions controlades al laboratori, el que han fet d’especial Viet Tran i Seth Robertson és que són els primers a posar-ho en pràctica en un extintor portàtil i comercialitzable.

El secret és per tant, que les ones desplacen l’oxigen quan es mouen per l’espai i resulta que les de freqüències greus com les utilitzades en el hip hop són capaces de desplaçar aquest oxigen tant que poden separar-lo del objecte que s’està cremant i per tant acabar amb l’incendi. Aquest serà un dispositiu inprescindible en les cuines del futur que s’utilitzarà per apagar petits incendis d’estufes i similars.

Viet Tran i Seth Robertson amb el seu extintor

Viet Tran i Seth Robertson amb el seu extintor.

El que han fet bàsicament és ajuntar un generador d’àudio, un amplificador de so i un col·limador que els permet dirigir les ones de so directament cap al focus del foc. Aquest prototip funcional quan es dirigeix a un petit foc l’apaga amb res més que el so.

Si bé encara és només un prototip, Tran i Robertson han sol·licitat una patent provisional.

Dron apaga-fosJa hi ha un parc de bombers dels estats units que ho està provant, encara que els dos estudiants tenien al cap que fos un extintor domèstic, no descarten posar l’amplificador de so en un dron i acabar amb les flames des de l’aire en un incendi forestal o en un edifici, però on estem convençuts que aquest nou extintor tindrà molt bona acollida serà a les estacions espacials on fins ara apagar un incendi era una missió impossible per la falta de gravetat.