La mentida més gran mai explicada: "He llegit i accepto els termes i condicions d'ús"

La mentida més gran mai explicada: “He llegit i accepto els termes i condicions d’ús”

Un dia li vaig preguntar a un bon amic meu que treballa en el món de la informàtica. Com faig per a instal·lar aquest programa?

-Acceptar, acceptar, acceptar i si et pregunta alguna cosa més … acceptar.

Acceptar

Acceptar!!

I és que, Quants de nosaltres li hem donat al botó de “Acceptar” sense haver llegit absolutament res de res ?, penseu que estan molt presents en la nostra vida quotidiana aquest tipus de llicències, en qualsevol contracte de subministrament de serveis bàsics (aigua , el gas, l’energia elèctrica, la telefonia fixa i mòbil), Internet, les xarxes socials, aplicacions, instal·lacions de programes … Però si volem poder utilitzar un programa o donar-nos d’alta en algun d’aquests serveis, hem de donar per llegides les complexíssimes condicions legals, en anglès EULA (End-User License Agreement), que ens imposen. Haurien de posar la opció:

<img draggable=” src=”http://s.w.org/images/core/emoji/72×72/2611.png”/> “No he llegit ni accepto els termes i condicions d’ús, però vaig a seleccionar aquesta casella perquè si no no puc seguir utilitzant aquest servei”

Llegeix abans d’acceptar! El que no llegim de les condicions i termes d’ús.

Les condicions generals d’una contractació són normes que regulen els contractes d’adhesió, que inclouen clàusules que han estat redactades per una sola de les parts -normalment l’empresa- de manera que l’altra part només es limita a acceptar o rebutjar tot el contingut del contracte.

La parte contratante de la primera parte será considerada como la parte contratante de la primera parte.

Que no et liin!

En general, estem acceptant que NO som propietaris de res del que farem servir, que NO podem copiar ni comerciar amb res i que tots els drets pertanyen a l’empresa que ens presta els seus serveis. Però tampoc estaria de més llegir-nos les, mai se sap què pots estar acceptant. Com a consumidors hem d’exigir que els contractes no siguin abusius ni il·legibles. Moltes vegades l’empresari introdueix dins del contingut de les clàusules determinats aspectes que el beneficien directament i que, per tant, perjudiquen o prenen prestats drets dels consumidors. Precisament, totes aquelles clàusules en què hi ha aquest desequilibri entre el consumidor i l’empresari tenen la condició de clàusules abusives. És per això que quan ens donem d’alta en un servei hem de llegir totes les condicions d’ús i acceptar només en cas que estiguem d’acord amb elles.

Clàusules que hauries de saber sobre serveis que fas servir.

He llegit i accepto ….

“En enviar una ordre de compra per la web el primer dia del quart mes de l’any 2010, Anno Domini, estàs d’acord en concedir-nos la opció no transferible de reclamar, per ara i per sempre, la teva ànima immortal.” Game Station

Per descomptat es tractava d’una broma, però més de 7500 persones van vendre la seva ànima en 2010 a aquesta empresa.

“Ens reservem el dret de suspendre o cancel·lar els Serveis en qualsevol moment segons el nostre criteri i sense avís previ … ens reservem el dret de cancel·lar i eliminar el teu compte si no vas accedir als nostres Serveis durant 12 mesos consecutius.” Dropbox

Twitter és amo de tota la informació que es publica a través del seu serveis però l’usuari és el responsablede tot el que publica. Està bastant clar que com clàusula no ens afavoreix en absolut, si jo hagués de confiar les meves còpies de seguretat a alguna empresa no ho ària precisament a aquesta.

“És possible que el contingut eliminat romangui en còpies de seguretat durant un termini de temps raonable (si bé no estarà disponible per a tercers) …. Reservat tots els drets que no et hàgim concedit de forma expressa. ” Facebook

Per si de cas, ens quedem amb els teus arxius, per si de cas, tenim més drets dels que exposem.

“Si puja, envia, emmagatzema o rep contingut als nostres Serveis o mitjançant aquests Serveis, concedeix llicència internacional a Google (i als seus col·laboradors) per utilitzar, allotjar, emmagatzemar, reproduir, modificar, comunicar, publicar, exhibir i visualitzar públicament i distribuir aquest contingut … Aquesta llicència continuarà existint encara que deixi d’utilitzar els nostres Serveis” Google

Vaja, que ni Gran germà manipula tant els nostres actes com Google.

Tal i com fem amb tots els contractes que signem hem de valorar cada punt que acceptem, estem obligats a llegir aquests termes i condicions. No obstant això, si no som capaços o ens costa entendre algun paràgraf, hem d’informar i tractar de conèixer i comprendre els més importants. Per així poder decidir en quins serveis registrar i com utilitzem cada un d’ells.