Telèfon, dimers i coltà.

Jane Godall “Mobilitza’t per la selva”

A Espanya actualment hi ha 52 milions de línies de telefonia mòbil en actiu per a una població d’uns 47 milions de persones, i s’estima que a més hi ha al voltant de 100 milions de dispositius que la gent tenim guardats al calaix de casa nostra, però que no fem servir. L’Observatori Nacional de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (OTSI) adverteix sobre aquestes impactants dades i amés alerta que al món hi ha 6.915.000 telèfons i aquest any s’espera que superi els 7.000 milions de dispositius.

Que faràs amb els teus mòbils vells?

Estudiants d’una cinquanta d’escoles catalanes, aprofitant el pas del MWC de Barcelona, s’han unit a la campanya de l’institut Jane Godall, que denuncia l’impacte social i ambiental que provoca el consum dels telèfons mòbils i altres dispositius electrònics sobre la República Democràtica del Congo i consciencia a la gent perquè recicli correctament.
Gairebé tot el coltán utilitzat per fabricar els telèfons mòbils i molts altres dispositius electrònics que fem servir en la nostra vida diària prové de mines al Congo, a l’Àfrica, on la manca de control sobre l’explotació i exportació d’aquest mineral és la causa de conflictes armats promoguts per grans empreses de la indústria de les telecomunicacions que busquen controlar els millors territoris. Aquests conflictes que duren més de dues dècades han afectat més de 6 milions de persones, entre desplaçats i refugiats, han desforestat de la selva i són la causa directa de la mort d’espècies en perill d’extinció.
L’Institut Jane Goodall, amb base a Barcelona, proposa que els dispositius que ja no s’utilitzen es reciclin per reduir així part de la demanda de matèria primera d’aquesta poderosa indústria. Actualment a Espanya es recicla correctament només el 5% dels telèfons que comprem, és per això que moltes escoles aquests dies s’han dedicat a la recol•lecció de mòbils vells perquè la fundació Jane Goodall pugui reciclar-los. La campanya “Mobilitza’t per la selva” demana als consumidors un ús i consum responsable de les noves tecnologies afavorint l’allargament de la vida útil del telèfon.