Inundació carrer Barcelona

Embornals oberts

El dia 4 d’octubre de 2006, el llavors director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Manuel Hernández, va anunciar l’adjudicació pel procediment d’emergència de les obres de canalització i desguàs del barranc de Caputxins de Tortosa fins al riu Ebre, amb un pressupost de 4.060.000 euros, després que uns forts aiguats provoquessin una barrancada considerable i importants destrosses al Temple i a Sant Llàtzer. L’aigua va obrir un gran forat al carrer Caputxins degut a que les obres havien estat parades per diferents complicacions tècniques «descoordinació dels serveis» segons l’ACA durant més d’un any.

Soterrament del barranc de caputxins fins al riu

Soterrament del barranc de caputxins fins al riu.

La canalització d’aproximadament un quilòmetre de recorregut té una capacitat per a portar uns 25 metres cúbics per segon, surt des del barranc de caputxins al barri de Sant Llàtzer, creuant la via del tren i el canal, passa paral·lel a aquest i fa un gir a la caserna dels mossos, on continua fins a l’avinguda Generalitat a l’altura del Bimil·lenari i desemboca en el riu Ebre per la part dreta del pont, entre les terrasses del pont i l’avinguda Mossèn Manyà, havia de recollir també les aigües pluvials del nou pla parcial Porta de Tortosa i de la rotonda del Bimil·lenari.

Aquesta infraestructura tenia com a objectiu evitar les periòdiques inundacions dels barris de Sant Llàtzer i Temple en situacions de pluges importants. Però com es va poder demostrar en episodis posteriors, com el viscut el 17 de novembre de 2012, no ha servit per res. El barri de Sant Llàtzer és encara avui una de les zones de Tortosa més afectades pels aiguats i les barrancades. Des dels balcons i finestres propers a la via del tren es poden fer imatges tan espectaculars com aquestacada vegada que plou una mica.

 Són més d’un els comerços i baixos que pateixen les conseqüències d’unes obres mal fetes i s’inunden sempre que baixa el barranc. A sobre hem observat amb estupor una pràctica habitual per part de l’ajuntament que consta en treure les reixes dels embornals perquè aquests no s’obstrueixin amb les fulles i les escombraries que arrossega l’aigua, això comporta un greu perill per als vianants, sobretot si hi ha una caiguda de 2 m d’alçada com la del carrer Barcelona.

A més sembla que hi ha una gran descoordinació ja que aquests embornals romanen oberts durant dies encara que no hagi pronòstic de precipitacions. Des de Tortosa serveix volem denunciar aquesta situació i instem a l’ajuntament a que proposi una solució definitiva a aquest problema que fa tant de temps que arrosseguem.

Per estar més informat: