Robot teclat

Com seran les redaccions dels diaris del futur?

Començarem llegint una notícia publicada el 2013 a “Los Angeles Times”:

“Un terratrèmol de magnitud 4,7 en l’escala de Richter ha estat registrat a poca profunditat dilluns al matí a cinc milles de Westwood, Califòrnia,

Sismògraf

El terratrèmol va ser detectat per l’institut de geografia nord-americana.

segons el Servei Geològic dels Estats Units. El tremolor va ocórrer a les 06:25 hora del Pacífic, s’ha detectat a una profunditat de 5,0 quilòmetres.
El terratrèmol va ser detectat per l’institut de geografia nord-americana.
Segons l’USGS, l’epicentre es va localitzar a sis milles de Beverly Hills, Califòrnia, a set milles d’Universal City, Califòrnia, a set milles de Santa Mònica, Califòrnia i 348 quilòmetres de Sacramento, Califòrnia.
En els últims deu dies, no s’han produït altres terratrèmols de magnitud 3.0 o superior en les rodalies. Aquesta informació prové del servei de notificacions de l’institut geogràfic i aquest post ha estat creat per un algoritme escrit per l’autor. “

Aquesta notícia no tindria res d’especial si no fos perquè no l’ha escrit cap persona.

El terratrèmol va ser a les 6:25 i Los Angeles Times va publicar la notícia a les 06:33, només 8 minuts més tard, com es pot fer tan ràpid?

Només es poden publicar notícies tan ràpid amb l’ajuda d’un robot.

Los Ángeles times

Los Ángeles times, el primer diario en dar una noticia escrita por una máquina.

No sabem com seran les redaccions dels diaris del futur però del que si estem segurs és que hi haurà màquines programades. Perquè ja hi ha diaris com Los Angeles Times o AP en els que això és una realitat.

Aquesta notícia l’ha escrit un robot programat pel periodista Ken Schwencke, que és el que signa la notícia de moment, connectat al sismògraf de l’institut de geografia que va ser el que en detectar el tremolor va donar l’ordre i les dades per redactar-la.

Només d’aquesta forma és possible redactar una notícia en tan sol 3 minuts i publicar-la als 8 al diari digital i en les xarxes socials sense que cap humà intervingui en el procés, el primer que ho fa és el que ho llegeix. Los Angeles Times és el primer diari del món en donar una notícia escrita per una màquina sense intervenció humana.

El periodista es va assabentar hores més tard que havia publicat la notícia.

Però això no es fa servir només en cas de terratrèmols. L’agència AP va fitxar aquest estiu un robot per escriure notícies econòmiques. Tots els periodistes d’economia saben que és molt avorrit quan arriben notícies de resultats empresarials en què hi ha una sèrie de treballs molt mecànics i repetitius, i de vegades això es pot programar perquè pugui fer-ho un robot. De fet l’experiment que ha fet AP ha publicat 3.000 notícies sobre resultats financers cada 3 mesos, 10 vegades més contingut que abans de tenir aquest robot.