Cafè de barra o de taula

¿Cafè de barra o de taula?

El cafè té un ús destacat en la cuina quotidiana, no només en l’elaboració de postres com ara flams, crema catalana de cafè, bavaresa de cafè, etc …, sinó també com a ingredient culinari. És en aquests casos on solem mirar acuradament la qualitat de la matèria primera i ho justifiquem amb l’excusa que no tots els cafès són el mateix. Llavors, per què no pensem el mateix quan anem a un bar a prendre un  espresso?Per a molts el cafè és senzillament una oportunitat per obtenir una injecció de cafeïna. Per a mi, la seva preparació és tot un art.

Qui prepara un cafè ben fet és digne de respecte.

Starbucks

Starbucks, fastcafè.

El cafè és actualment un dels principals productes d’origen agrícola que es comercialitzen en els mercats internacionals, i una de les begudes estimulants més consumides arreu del món per darrere del te. Potser això ens a fet baixar la guàrdia i no exigim la qualitat adequada.

Un bon cafè espresso s’ha de compondre d’un 30% de Coffea robusta i un 70% de Coffea arabica naturals. Hi ha una àmplia costum practicada al nostre país d’afegir torrefacte a la barreja. El torrefacte, a causa que posseeix fins a un 15% de sucres caramelitzats, confereix al cafè una amargor característic que pot agradar, però que no s’ha de confondre amb la fortalesa o amargor d’alguns cafès naturals. Des del moment en què es torra el cafè, aquest comença a perdre les aromes en estar exposat a l’aire, per tant cal tenir en compte aquesta dada.

Tipus de cafè

Tipus de cafè

Espresso no és un tipus particular de gra, de torrat o barreja. Espresso és només la manera de preparar-lo, aigua calenta disparada a pressió a través de cafè mòlt finament.

Una tassa de cafè pot contenir fins a 5000 substàncies de les quals més de 800 són volàtils.
En la preparació del cafè, la temperatura i el sabor de l’aigua és fonamental, el 98% del contingut del cafè és aigua, pel que no serveix de res utilitzar la millor barreja de cafè si es fa servir aigua de l’aixeta. La temperatura ideal de l’aigua per preparar la infusió és just abans que comenci a bullir, entre els 92-96ºC.

 

El cafè en nombres:

1 Tassa de cafè (180 Ml)

Fets Nutricionals;

Energia 8 kj 2 kcal
Proteïna 0,21 g
Carbohidrat 0,07 g
Greix 0,04 g
Greix saturat 0,004 g
Greix monoinsaturat 0,021 g
Greix poliinsaturat 0,002 g
Colesterol 0 mg
Fibra 0 g
Sodi 4 mg
Potassi 83 mg